Konkursy szkolne

Regulamin
Szkolnego Konkursu „ Magiczny stół walentynkowy „ dla uczniów o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum hotelarstwa Zespołu Szkół Nr3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli

1. Organizatorem Szkolnego Konkursu „ Magiczny stół walentynkowy „ jest Komisja Przedmiotów Zawodowych Zespołu Szkół Nr3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli.

2. Temat konkursu: „ Magiczny stół walentynkowy „.

3. Charakterystyka konkursu:
• impreza ma charakter konkursowy wprowadzając tym samym elementy kreatywności i współzawodnictwa między uczestnikami
• ze względu na sytuację pandemiczną i z uwzględnieniem wszelkich zasad bezpieczeństwa uczniów i nauczycieli, konkurs odbędzie się zdalnie.

4. Cele konkursu:
• kształtowanie umiejętności aranżacji, wykonania dekoracji stołów okolicznościowych
• umiejętność prawidłowego zaplanowania menu dostosowanego do charakteru imprezy
• umiejętność nakrycia stołu zgodnego z zasadami podawania potraw
• rozwijanie zainteresowań młodzieży
• promowanie własnej osoby
• propagowanie nowych pomysłów i inspiracji
• dokonanie samooceny własnych umiejętności i poczucia estetyki
• współzawodnictwo między uczniami.

5. Forma wykonania oraz termin :
• uczestnik ma za zadanie sporządzić menu dla dwóch osób na walentynkowe spotkanie ( przekąska, zupa, danie główne, deser, napoje ) oraz wykonać 3 zdjęcia stołu walentynkowego (w trakcie przygotowania, zaaranżowany stół oraz przygotowany stół z wykonawcą w stosownym stroju,) oraz zdjęcie karty menu lub plik, w którym zrobiono kartę
uczestnik nakrywa stół z materiałów własnych.
prace należy przesłać na pocztę elektroniczną ZS3Stalowawola@interia.pl do 15 lutego 2021 r.
• Komisja konkursowa w trybie zdalnym wybiera zwycięzcę i wyróżnionego wykonawcę – do 26 lutego 2021r.
• Komisja ogłasza i publikuje wyniki konkursu na stronie internetowej szkoły oraz na Facebooku – do 26 lutego 2021 r.

6. KRYTERIA OCENY:
- kartę menu 0-5 pkt
- dobór bielizny stołowej 0-5 pkt
- sposób ułożenia bielizny 0-5 pkt
- dobór zastawy stołowej do zaproponowanego przez ucznia menu 0-5 pkt
- sposób ułożenia zastawy stołowej 0-5 pkt
- estetyka i dekoracja 0-5 pkt
- pomysłowość 0-5 pkt
- wkład pracy własnej w aranżację stołu 0-5 pkt.

7. PRZEPISY I USTALENIA DODATKOWE:
• Zwycięzca/y oraz wyróżniony wykonawca/y otrzymają nagrody oraz dyplom
• Nauczyciele przedmiotów zawodowych mogą nagrodzić uczniów dodatkowo ocenami cząstkowymi ze swojego przedmiotu (oceną celującą –w przypadku zwycięzcy konkursu oraz oceną bardzo dobrą dla wyróżnionego wykonawcy)
• Zasady objęte regulaminem nie podlegają zmianom.
• Sprawy nieujęte w regulaminie rozstrzyga komisja.

 

 

XII MIĘDZYSZKOLNY KONKURS WIEDZY O PRAWACH KONSUMENTA

W dniu 22 maja 2019 roku odbędzie się XII edycja Konkursu Wiedzy o Prawach Konsumenta. Konkurs jest organizowany dla szkół ponadgimnazjalnych przez ZSP Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli. Patronat nad konkursem objął Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Europejskie Centrum Konsumenckie w Polska oraz Stalowowolski Rzecznik Konsumentów Pani Agnieszka Kolba. Patronat honorowy nad konkursem objął Starosta Stalowowolski Pan Janusz Zarzeczny,

Pismo przewodnie (kliknij)

Tematyka konkursu (kliknij)

Regulamin konkursu (kliknij)

Zgłoszenie szkoły do konkursu (kliknij)

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Osiągnij sukces już dziś

Dowiedz się więcej!

Partnerzy