Piekarz

1. Piekarz – jego podstawowym zadaniem jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji, z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Pod nadzorem piekarza są wypiekane wyroby gotowe, z zachowaniem zasad technologicznych.  

 

2. Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia:   Produkcja wyrobów piekarskich ( TG.03) – egzamin po klasie III  

 

3. Sylwetka absolwenta Absolwent kończący szkołę w zawodzie piekarz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
  • sporządzania półproduktów piekarskich;
  • dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
  • przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.    

 

4. Piekarz   znajdzie zatrudnienie w: zakładach produkcyjno – piekarniczych, piekarniach hipermarketach posiadające własny wypiek pieczywa,  

 

5Baza dydaktyczna i warunki kształcenia: Zajęcia praktyczne odbywają się w regionalnych zakładach rzemieślniczych i przemysłowych produkujących wyroby piekarnicze. Nauka zawodu bezpośrednio u pracodawcy daje możliwość kształcenia w rzeczywistych warunkach pracy. Uczeń jest jednocześnie pracownikiem młodocianym w rozumieniu kodeksu pracy. Okres nauki wlicza się do stażu pracy. Za każdy miesiąc pracy otrzymuje wynagrodzenie oraz ma opłaconą składkę emerytalną.  

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Osiągnij sukces już dziś

Dowiedz się więcej!

Partnerzy