Praktyki na półmetku

ZA NAMI POŁOWA PRAKTYK WE WŁOSZECH!  

Minęła połowa naszych praktyk i nadszedł czas na pierwsze podsumowanie. Po południu 2 maja spotkaliśmy się wszyscy z naszymi opiekunami w biurze Sistema Turismo, by dokonać ewaluacji i omówić  sprawy związane z przebiegiem praktyk. Okazało się, że uczniowie Ekonomika doskonale odnajdują się we włoskiej kuchni i świetnie sobie radzą  z nowymi wyzwaniami zawodowymi, a tych jest niemało! Uczniowie poznają specyfikę  Italian Cuisine, która  charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, w tym także takich, które  my, Polacy, słabo znamy, np. fenkuł  -„egzotyczna” roślina rodem z Włoch  czy lepnica rozdęta ( Silene vulgaris ), używana przez Włochów do zielonego sosu . Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Część restauracji, w których praktykują nasi uczniowie,  serwuje przede wszystkim dania z frutti di mare, zatem mogą oni zdobyć  cenne doświadczenia, przydatne w przyszłej karierze zawodowej. Przygotowanie potraw z małży, kalmarów, ośmiornic czy homarów nie jest już dla nas czymś niespotykanym!  To dopiero połowa praktyk, a my już tyle mamy nowych doświadczeń! Szlifujemy także języki – angielski i włoski. W wolnym czasie zwiedzamy Rimini i pobliskie Riccione, w którym kilkoro z nas odbywa praktyki. To również urokliwe miasteczko, określane mianem ,,zielonej perły Adriatyku”.  Niedaleko odbywają się wyścigi motocyklowe Misano World Cicrcuit, których przebieg fotografują nasze fototechniczki. A kiedy dopisuje pogoda, relaksujemy się na plaży. Pozdrawiamy serdecznie!

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Osiągnij sukces już dziś

Dowiedz się więcej!

Partnerzy